top of page

Tropické vodopády

Vodopády obklopené stinnou džunglí nabízejí vítané osvěžení, ale skrývají i velké nebezpečí.


Na jižní polokouli pokročilo jaro. Teploty v Rio de Janeiru se odlepují od třicítky a pomalu se blíží letní sezóna. Začne honba za osvěžením. Dlouhé pláže s jemným pískem se můžou zdát jasnou volbou. Ovšem horká letní sobota na pláži není tak příjemné lebedění, jak se z fotek návštěvníků slavné Copacabany může zdát. Žhavé slunce, které nepřibrzdí ani stín budov, natož plátěný slunečník. Moře těl, přes které sotva zahlédnete moře. Hlasitá hudba z přenosných bedniček, halekání prodavačů ledového čaje, povyk dětí a pokřiky hráčů volejbalu. Není divu, že se mnoho měšťáků rozhodne vyměnit hlučnou pláž za stinnou džungli a vydá se do kopců za některým z mnoha vodopádů.

Vykoupat se pod tropickým vodopádem je, bez nejmenších pochyb, úžasný zážitek.

Úzká soutěska v pralese vysokých stromů porostlých liánami a kvetoucími broméliemi dýchá chladem a na svém konci skrývá hučící vodopád. Průzračně čisté jezírko se pění a vodní tříšť vytváří duhu. Ptáci zpívají jeden přes druhého a nad vší tou nádherou se třepetají jasně modří motýli. Exotický ráj na zemi.


S vidinou návratu k přírodě se k vodopádům vydávají i místní výletníci. Jaké překvapení pak zažije zpocený a hmyzem poštípaný Evropan, který po dlouhém pochodu hustou džunglí dorazí s hrdostí Indiana Jonese k vytouženému vodopádu! V cíli expedice se brouzdají děti předškolního věku, teenageři testují hranice adrenalinovými skoky ze skály a tatíci na skládacích židličkách vytahují z autoledničky plechovky s pivem.


Nespočet vodopádů v jihovýchodní Brazílii nabízí potěšení pro každého. Zároveň ale místní řeky představují skrytou hrozbu. Podceňovaný fenomén, nazývaný cabeça d'água, si každoročně vybere daň nejvyšší. Tento rozmar počasí, v překladu "hlava vody", je takové říční tsunami. V hornaté krajině mají potoky úzká koryta a velký spád. Když se v horní části povodí spustí silný tropický liják, voda se valí údolím a nabírá až neuvěřitelný objem. K tragédii o kilometry níž po proudu už stačí malinko. Neopatrní výletníci, koupající se za stále slunečného počasí v mělké tůňce, jsou během několika vteřin strženi přílivovou vlnou. Místo tenkého pramínku vyschlého vodopádu se řečištěm zčistajasna valí obrovská masa vody a potůček se mění v hučící peřeje, ze kterých není úniku.

V Brazílii si zkrátka nemůžete nikdy být ničím jistí.

Jak sami místní rádi říkají, "Brazílie není pro amatéry". Za sarkastickým heslem je velká pravda. Brazílie je komplikovaná země, kde se musíte mít neustále na pozoru. Před nenadálým deštěm, neslyšným komárem, nepoctivým obchodníkem, nebezpečným zlodějem. Tohle nikdy nekončící dobrodružství vás nenechá upadnout do letargie a lhostejnosti. Brazílie vám každý den naservíruje výživnou porci pokory. A to je k nezaplacení.



bottom of page