top of page

Kuchyň

Kuchyň je jádrem české domácnosti a středobodem rodinného života.



V brazilské domácnosti málokdy najdete pěknou kuchyň. Dokonce se může stát, že ji nenajdete vůbec. Kuchyň je tady vnímána jako součást zázemí, které má na starosti najatá hospodyně a je často i stavebně oddělena od obytné části bytu. Některé velké a starší byty mají do kuchyně samostatný vstup přímo z chodby. Na čistě prakticky zařízenou kuchyň navazuje technické zázemí s pračkou a výlevkou a malou koupelnou vyčleněnou pouze pro hospodyni. Bohatší brazilské domácnosti tak, jako pozůstatek z časů otrokářství, fyzicky i společensky oddělují služebnictvo od panstva i v jednadvacátém století.


Pokud hospodyni nemáte a obstaráváte si stravu a čistý šat svépomocí, musíte se spokojit s designem kuchyně alá řeznický krámek. Tedy malou strohou místností, bíle vykachlíkovanou až ke stropu. I slovo místnost je trochu nadnesené, často se jedná o úzkou uličku, ve které se posunem v bok přemísťujete od ledničky ke dřezu a přes sporák k pračce. Brazilské hospodyňky si kuchyni zútulňují pomocí háčkovaných přehozů na troubu a utěrek vzývajících Pána Ježíše, ale tento styl nemusí sednout každému.

Tak či tak, kuchyně v brazilském bytě není místem, kde byste rádi trávili čas.

Jaký to kontrast oproti kuchyni české. U nás doma se z předsíně vchází rovnou do kuchyně a pokud nás navštíví blízcí přátelé, zůstávají sedět přímo u kuchyňského stolu. Jen vzácná návštěva se zavede dál do obývacího pokoje. S kamarády si povídáme v kuchyni. U naší babičky to odjakživa bylo taky tak. Slavnostní nedělní oběd se podával v “předním” pokoji, ale jakmile se dojedlo, všichni se zase co nejrychleji přesunuli zpátky do kuchyně. Protože tam bylo to pravé centrum dění.

Náš český život se odehrává v kuchyni.

Kuchyň hraje v našich domovech tak důležitou roli, že se dokonce postupně stala součástí našich obýváků. A nejen pro to, že my Češi často a rádi vaříme a chceme i u toho vaření a pečení být s našimi blízkými. Kuchyň je pro nás jádrem domácnosti a středobodem rodinného života. Vezměte si, kolik důležitých událostí a zásadních rozhodnutí se odehraje v kuchyni. Kolik dětských her je mezi hrnci a pokličkami vymyšleno a kolik dívčích tajemství je u sklízení nádobí svěřeno. Zkuste si vybavit nejkrásnější zážitky z dětství a mnohokrát uvidíte kuchyň. Babiččiny švestkové knedlíky, pohádky na dědečkově klíně, maminčiny narozeninové dorty, nádherné šaty do tanečních, nervózní snídaně před maturitou. Vidíte se? Jste v kuchyni u stolu.





bottom of page