top of page

Samba

Brazilská samba je radost ze života, ať už je život, jaký je.




Zvuky bubínků a tamburín a krásné tanečnice v pestrých kostýmech zdobených peřím. To je samba, to je Rio de Janeiro, to je Brazílie. Ale nebylo to tak odjakživa. Kořeny, pro Brazílii dnes tak ikonické samby, se musíme vydat hledat až do Afriky. Odtud se typický rytmus bubnu dostal přes oceán spolu se zotročenými Afričany. V kruté realitě otroctví jim jejich hudba a tanec byly vzpomínkou na domov, rituálním spojením s božstvy a jedinou radostí v kraťoučkých chvílích volna. V tavicím kotli Rio de Janeira se pak africké rytmy spojily s už adoptovanými melodiemi tanga a polky a vznikla výbušná a prudce nakažlivá směs - samba. Spolu s rozmachem rádia a nahrávacích společností se samba stávala stále populárnější a až se nakonec stala z přehlížené záležitosti chudých předměstí národním klenotem. Nemalou měrou k tomu přispěly i slavné školy samby, nerozlučně spojené s brazilským karnevalem. Nápěv, který provází přehlídku každé školy po sambodromu je důležitým pojícím prvkem celého představení. Přesto je i dnes samba mnohem víc než karneval.

Samba je jako sama Brazílie, postavená na silných ramenou afrických otroků a rozvinutá do evropské jemnosti.

Rytmika a živelnost afrických bubnů namíchaná s harmonií a elegancí tanečních síní Evropy. Slovy slavného básníka Vinícia de Moraese, "samba je bílá ve své poezii a černá ve svém srdci". Samba není jen hudbou, není to jen tancem, je odrazem samotného života. Samba je rozverná a barevná jako karneval, samba je melancholicky romantická jako západ slunce na pláži, samba je bojovná hymna utlačovaných, samba je oslava dávných afrických bohů, samba je kulturním dědictvím a jednotícím symbolem země.


Samba je jako duše Brazílie. S prvními rytmy se okamžitě objeví ty rysy brazilské povahy, které je tak snadné si zamilovat. Spontánnost, s jakou se Brazilci pouští do tance bez ohledu na věk, místo nebo momentální obutí. Lehkost, s jakou zahazují tíživé starosti všedního dne. Hravost, se kterou se vesele poddávají hudbě. Samba dává vyniknout úžasné schopnosti Brazilců nebrat se vážně, dokázat vyjít s málem a osud brát s humorem. Radovat se z toho, co mají - nádhernou zemi, jeden druhého a sambu! Samba je radost ze života, taková ta vnitřní, kterou si umíme zařídit sami. Pokud chceme.



bottom of page