top of page

Sambodrom

Karnevalové defilé škol samby v aréně Sambodrom je divadelní představení jako žádné jiné.

Vidět karnevalovou přehlídku v Rio de Janeiru patří k zážitkům, na které se vzpomíná celý život. Očekávání jsou velká a skutečnost je ještě předčí. Pompézní pestrobarevná show, končící až dlouho po východu slunce, ale není jen náhodný rej masek.

Karnevalové defilé brazilských škol samby je do detailu promyšlené divadelní představení s pevně danou strukturou.

Ještě než klesne prach zvířený karnevalem letošním, jeho protagonisté už začnou připravovat ten následující. Vše se odvíjí od příběhu, který chce taneční škola vyprávět. Každoročně tak jednotlivá představení skládají pocty slavným brazilským umělcům, odkazují na afrobrazilskou kulturu, vyprávějí příběhy původních obyvatel nebo reagují na aktuální společenská témata.


Carnavalesco - umělecký šéf celého projektu - pak řídí přípravy, na kterých se podílí tisíce lidí. Módní návrháři, švadleny, designéři, mechanici, hudebníci, herci a pochopitelně tanečníci, celý rok neúnavně pracují a trénují, aby byla karnevalová podívaná ještě bombastičtější než loni.


Přehlídku každé školy zahajuje vystoupení nejtalentovanějších umělců, které nastíní téma a upoutá pozornost diváků i rozhodčích. Tanečníci odění do stejných kostýmů tvoří barevné bloky, mezi které jsou zařazeny alegorické vozy. Dechberoucí několikapatrové vozy nešetří kreativitou - pohyblivé prvky, obrovské obrazovky, tekoucí voda, kouřové efekty a další překvapení neberou konce.


Průvod doprovází kapela až tří stovek bubeníků, která bez jediné chybičky opakuje hlavní nápěv samby. Na promenádě samozřejmě nemohou chybět sóloví tanečníci a především tanečnice - královny karnevalu. Jejich úžasné kostýmy a taneční umění jsou jako z jiného světa.

Celá přehlídka je svou propracovaností a náročností podobná sportovnímu šampionátu.

Školy samby soutěží v několika výkonnostních ligách a každý rok se rozhoduje o postupech a sestupech. Zveřejňování výsledků na Popeleční středu v přímém televizním přenosu sleduje celý národ. Každé vystoupení je bodované v devíti kategoriích a výroky pěti rozhodčích jsou velmi přísné. Hodnocení v elitní skupině se pohybuje na škále 9,6 - 10 a nejlepší škola často zvítězí jen o desetiny bodu.

Při pohledu na tak velkolepou show se nedá nezeptat: kdo to všechno platí?

Samotný karneval láká davy turistů a mohutně hýbe s ekonomikou Rio de Janeira. Není proto divu, že do něj směřují veřejné zdroje. Defilé jsou živě přenášena největší brazilskou televizí Globo, která za vysílací práva platí nemalé peníze. Mohutnost celé akce také láká velké sponzory. Legální i ty další. Do peněžních toků se vlévají zdroje od drogových gangů nebo loterijní mafie.


Karneval totiž není jen těch několik bláznivých únorových dní. Školy samby reprezentují chudé čtvrti a periferie Rio de Janeira. Pro místní obyvatele jsou pracovní příležitostí a zdrojem obživy. Pro tamní děti vzorem, smysluplným trávením volného času, mostem k lepší budoucnosti. Složitá realita tohoto prostředí míchá dobré se špatným a veselé se smutným. Karnevalové masky skrývající mnohé se zde neodkládají nikdy.



bottom of page