top of page

Velikonoce

Jaké je to pravé poselství velikonočních svátků?

Pokud jsou Vánoce, minimálně na pohlednicích a okenních výzdobách, spojené se zimou a sněhem, Velikonoce jsou svátky jara. Příroda se probouzí z mnohaměsíčního spánku. Krajina se barví do prvních svěže zelených tónů a zahrady se pyšní jasně žlutými narcisy a zářivě růžovými tulipány. Velikonoce se svou radostnou zprávou o překonání smrti a znovuzrození života se svěží náladou kolem krásně korespondují.

Ale ne všude na světě připadají Velikonoce na jarní období. Jaké jsou to pak svátky?

Robert Fulghum v titulu své slavné knihy tvrdí, že “všechno, co opravdu potřebuji znát, jsem se naučil v mateřské školce”. Naše brazilská školka posunula tuto tezi na další úroveň. Třída tříleťáků dostala za domácí úkol vypracovat terénní výzkum na téma, které by vydalo na doktorát hned v několika oborech - Jaký je pravý smysl Velikonoc?


Slavíme vzkříšení Boha, který zemřel lidskou smrtí, aby se stal trojjediným. Připomínáme si příběh muže, který v neděli vstoupil jako král do hlavního města světa, aby v pátek zemřel za jeho hradbami mučivým způsobem určeným pro nejhorší zločince. Uctíváme mladé ratolesti, zapalujeme ohně a chystáme speciální pokrmy, jako to dělaly pohanské kmeny od počátku lidstva.


Některé věci se, nejen dětem, vysvětlují obtížně. Zázrak vzkříšení z mrtvých, vrtkavost veřejného mínění, složitá nábožensko-politická situace v Judsku. Ovšem nejtěžší ze všeho je vysvětlit, co je to radost z příchodu jara někomu, kdo nikdy nezažil dlouhou, mrazivou a temnou zimu. Nota bene, když ten někdo slaví Velikonoce na podzim!


Čím těžší téma, tím větší výzva a tak jsme se vrhli do výzkumu. Šli jsme se synem do kostela a prohlédli si na vitráži Ježíše jako miminko, Ježíše jako učitele a Ježíše jako trpícího muže na kříži. Pak taky obraz s prázdným hrobem a andělem Páně. Jsou dny, kdy jsme smutní, pláčeme a kdy nám někdo moc chybí. A dny, kdy jsme veselí a radujeme se z jeho návratu. Pak jsme nakoupili barevné krepáky a tvrdé čtvrtky papíru, barvili vajíčka a povídali si o jaru.

Máme hotovo a do obálky vkládáme paní učitelce následující výsledek průzkumu.

Moje máma je z Česka. Tam v Evropě jsou Velikonoce svátky jara. Slavíme nový život Ježíše a taky nový život v přírodě. Nové listy na stromech, nové rostliny na zahradě, nová mláďátka na statku. Symbolem nového života je vajíčko. Doma vajíčka barvíme, aby byly tyto svátky ještě radostnější.


Přikládáme do obálky papírové, bláznivě barevné, trochu šišaté vajíčko. Zavíráme obálku a usmíváme se na sebe. Zažili jsme toho při plnění domácího úkolu spoustu. Byli jsme trochu smutní a hodně veselí, trochu se učili a hodně si povídali, trochu se zašpinili a hodně byli spolu. Není nakonec tohle ten pravý smysl Velikonoc?


Krásné svátky!



bottom of page